Aanpak en werkwijze

Slaapcoaching

Slapen is lekker, gezond en belangrijk. Het is de basis voor je vitaliteit. Goede vitaliteit maakt dat je goed in je vel zit en energie gaat stromen. Je voorkomt allerlei lichamelijk en geestelijke klachten en uitval. Lekker slapen is fijn maar hoe doe je dat?

Een ding is een feit: Slapeloosheid komt veel vaker voor dan je denkt. Er wordt geschat dat 90% last heeft van slapeloosheid heeft. Je bent niet de enige die slecht slaapt. Slapeloosheid komt voor in  verschillende levensfases. Als baby, kind, puber, adolescent, jong volwassene, ouder, werkende, overgang en ouder worden. Het goede nieuws: je kan in elke levensfase je slaapkwaliteit verbeteren waardoor je meer energie hebt en je in je kracht komt en blijft. Goed slapen is belangrijk voor medewerkers en bedrijven. Zeker gezien een op de zeven mensen werken in nachtelijke uren en heeft last van het natuurlijk ritme waardoor je uit balans raakt met slaaptekort met slapeloosheid als gevolgd. Dit leidt tot dit verschillende gezondheidsklachten zoals overgewicht, diabetes 2, hart- en vaatziekten. De kosten per medewerker per jaar bedragen gemiddeld 2000 als gevolg van fouten, verminderde prestaties, ongevallen en afwezigheid door verzuim. De kosten van slaaptekorten en slaapproblemen kosten onze samenleving jaarlijks 1.5 tot 3 procent van ons nationaal product. Dit betekent minimaal zo’n 12,4 miljard euro (Goede nacht, 2020). Hoe kan je slapen?

Mogelijk ben je op zoek gegaan naar tips, informatie op internet, een huisarts geraadpleegd met of zonder inzet medicatie of middeltjes bij de drogisterij gehaald, lezen, schaapjes tellen, sporten en ga maar door. Je bent op zoek naar acties omdat je moet slapen. Geef je je zoektocht op slapeloosheid tegen te gaan dan kan ik als slaapspecialist jou begeleiden naar beter en lekker slapen naar uitgerust opstaan. Ik ben gericht op verbetering van jouw kwaliteit slaap. Bij de intake wordt een slaapanalyse  gemaakt. Vervolgens ontvang je 5 coach sessies waarin je je kennis gaat vergroten, krijg je slaapeducatie op het gebied van slaapgedrag en slaaphygiëne. Tijdens het traject werk je me opdrachten, zodat je gaat onderzoeken hoe slapen bij jou werkt en onderwerpen bespreken wat je belemmeringen zijn en hoe we gedragsverandering kunnen realiseren.

Slapen is de basis van vitaliteit en vitaliteit laat zich lastig meten. Het goede nieuws is dat je het kan meten. Het kan zijn dat je goed slaapt maar niet goed in je vel zit. Wat  maakt het dat je niet goed in je vel zit? Er kunnen (nog) andere oorzaken ten grondslag liggen. Met de ‘Vitaliteitschijf van Vijf’ krijg je inzicht over je vitaliteit. Deze vitaliteitschijf van Vijf bestaat uit een aantal aspecten: vitalogisch, fysiologisch, psychologisch, ecologisch, filosofisch. Dit is een integraal vitaliteitsmodel en hulpmiddel dat in één oogopslag laat zien hoe je vitaler kunt leven en aan welke knop je kan ‘draaien’ om dit te bewerkstelligen. Jij maakt de keuze voor eventuele verdere stappen. Dit is bij uitstek een methodiek voor je vertrekpunt om vanuit verder te werken aan je vitaliteit. Het is aan jou om wel of niet aan je slaap werkt

Herken je dit?

Zomaar wat voorbeelden:

“Het lukt mij niet om in te slapen?

‘Ik heb maar nog maar een X uur te slapen voordat de wekker afgaat?

“Het lukt mij maar niet om door te slapen”

“Ik lig de hele nacht te piekeren?”

‘Ik lig te woelen en te draaien in mijn bed” 

“Ik zweet mij kapot in mijn bed’

“Ik moet slapen want ik moet de nachtdienst in”

 

Van slecht slapen word je geen leuker mens. Je wordt prikkelbaar waardoor je minder kan incasseren. Overdag ben je doodop, je zit niet lekker in je vel en slapeloosheid ligt op de loer. Slechte slaap heeft invloed op je vitaliteit, je gezondheid en je persoonlijkheid. Je maakt je zorgen want hoe  ga je je dag door? Hoe ga je hiermee om en hoe word je of blijf je een toch een leuk persoon? Kortom: Wanneer heb je nu echt een slaapprobleem?

 

Iedereen slaapt weleens slecht en het gaat vaak weer goed. Echter een kwart van de Nederlandse bevolking slaapt slecht wat zich uit in slapeloosheid en in het slechtste geval tot uitval in prive en werk en beland je in van een burn-out. Dat wil je niet. Het wordt een slaapprobleem als je meer dan twee keer per week slecht slaapt. Als inslapen maar niet lukt en/of doorslapen ook niet lukt en moeilijk is en/of vroeg wakker wordt. Dat je zo brak bent om op te staan en caffeine nodig hebt om je dag door te komen. Dit leidt tot piekeren, futloosheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en je uitgeblust bent waarbij zelfs het huilen nader is dan het lachten. Kortom: Je zit niet lekker in je vel en dat is niet bevorderlijk voor je plezier in het leven, je gezondheid en persoonlijkheid. 

Als je goed slaapt is dat heerlijk. Maar elke levensfase in het leven is anders. Zo ook bij slaap. Dit kan verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld een gebeurtenis in je leven prive of werk, leeftijd, ritme, mantelzorgtaken, andere (ontstane) werktijden. Daarnaast heeft ieder mens een eigen ritme. Wat bij de een werkt hoeft bij de ander niet te werken. En dat in combinatie met deze drukke maatschappij waarin er van alles van je wordt verwacht met de nodige verplichtingen. Goede slaap is dus belangrijk om je staande te houden en in balans te blijven om te kunnen genieten van het mooie prachtige leven. Het goede nieuws is dat je beter slapen kunt leren!

Beter leren slapen? Kan dat?

Ja, dat Kan. Ik ben gecertificeerd slaapcoach. Misschien zit je eraan te denken of een slaapcoach iets voor je is of denk je slaapcoach?? Wat doe je dan? Wat kan ik verwachten? Dat begrijp ik heel goed. Deze vraag had ik ook toen dit op mijn pad kwam. Daarom heb ik wat voor je bedacht. Je kan bij mij een gratis mini workshop volgen van 30 minuten. Gratis omdat je dan weet wat je  kan verwachten, maak je kennis met mij en kom je te weten hoe ik werk. Zo krijg je al wat kennis en inzicht over jouw slaap een paar tips en advies op maat. Wat jij ermee doet is aan jouw. Tevens leer je mij beter kennen, zie je hoe ik werk en is het verder aan jou wat je ermee doet.  Het gaat om jouw slaap en jij doet ermee wat je wilt. Ik gun je beter slapen en een vrolijk persoon die weer gaat en kan gaan genieten van het leven. Lukt het niet om zelf verder te komen met de aangereikte tips dan kan je met mij verder aan de slag. Er vindt dan een intake plaats en we gaan de verdieping verder en aan de slag om beter te gaan slapen en omzetten naar betere slaapresultaten. Ik ga eerst je kennis vergroten om te kunnen komen tot inzicht over je slaap. Je gaat niet meer pleisters plakken maar de oorzaak van je slaap aanpakken!

 

Wat levert het je op?

Heel veel energie,  beter uitgerust, betere concentratie waardoor je beter efficienter en effectiever werkt, houdt overzicht en tijd over voor de mooie en leuke dingen die je niet meer kon doen. Daarbij word je mentaal en lichamelijk sterker waardoor je gezonder wordt, ziektes afnemen waardoor je kan gaan groeien in je kracht. Je gaat stralen en weer genieten van de mooie dingen in het leven.

 

Voor wie is slaapcoaching interessant?

Iedereen die hiermee aan de slag wil en beter wil gaan slapen. Voor jongeren, ouders, (jong)volwassenen, ouderen. Voor particulieren en organisaties die willen investeren, hun organisatie wil laten groeien en floreren. Want hoe beter je investeert in je medewerkers, hoe beter zij gaan presteren, blijer worden en zich bij beter aan de organisatie zullen binden en dit gaan uitstralen naar klanten.

Verder ben ik vitaloog, vitaliteitsadviseur en leefstijlcoach voor particulier en organisaties die willen werken aan vitaliteit binnen organisaties.