Ga naar de inhoud

Wanneer heb je last van een slaapstoornis

slaapstoornis
slaapstoornis
slapeloosheid

Iedereen slaapt wel eens slecht, maar wanneer wordt dit een serieuze aangelegenheid? Als je al langere tijd last hebt van slaapproblemen, is het raadzaam om je slaappatroon te laten onderzoeken. Het kan zijn dat je een slaapstoornis hebt. Met een eenvoudige slaapcheck krijg je direct inzicht in je slaapprobleem en praktische tips krijgt om je slaap te verbeteren.

Als professioneel slaapcoach in Breda en omgeving help ik je graag verder. Wanneer coaching niet voldoende helpt om je slaapkwaliteit te verbeteren, kan er sprake zijn van een onderliggende slaapstoornis. In dat geval stuur ik je door naar een gespecialiseerde arts.

Er zijn meer dan 80 verschillende soorten slaapstoornissen, maar hieronder bespreek ik hier de meest voorkomende.

Insomnie (slapeloosheid) Dit is de meest voorkomende slaapstoornis. Mensen met insomnie hebben last van inslapen of doorslapen, of liggen lang wakker zonder in slaap te vallen.

Slaapapneu (ademhalingsstoornissen) Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdelijk tijdens je slaap. Dit kan wel 10 tot 40 keer per uur voor komen. Waardoor je niet in een diepe slaap terechtkomt. Dit heeft tot gevolg dat je niet uitgerust wakker wordt. Je hebt ervaart vermoeidheid overdag, concentratieproblemen en zelfs depressieve gevoelens

Hypersomnie (slaperigheid overdag) Ondanks dat je ’s nachts slaapt, voel je je over extreem slaperig en kun je plotselinge slaapaanvallen krijgen.

Bij milde slaapaanvallen ben je even helemaal afwezig, terwijl je wel gewoon door gaat met de activiteit waar je op dat moment mee bezig was. Bij zware slaapaanvallen val je helemaal in slaap. Dit is ook wel bekend als narcolepsie.

Verstoord dag en nachtritme (biologische klokstoornissen) een ontregelde biologische klok kan je slaapritme verstoren. Denk hierbij aan structureel laat naar bed, maar wel vroeg op.

Parasomnie (ongewoon gedrag tijdens het slapen) Parasomnie komt er op neer dat je vreemd gedrag vertoont tijdens het slapen. Denk hierbij aan slaapwandelen, angstaanvallen en veel en druk bewegen tijdens het slapen.

De belangrijkste symptomen van slaapstoornissen zijn:

Slaapstoornissen kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals:

Lichamelijke oorzaken Bijvoorbeeld ademhalingsverstoringen bij het slapen of rusteloze bewegingen tijdens het slapen.

Mentale oorzaken Stress is een veel voorkomende oorzaak, maar ook psychische aandoeningen, zoals angststoornissen of depressie kunnen je slaap beïnvloeden.

Verstoringen van de biologische klok Denk hierbij aan zaken zoals jetlag, werken in nachtdiensten of laat naar bed gaan. Dit kan je slaap-waakritme ernstig verstoren.

Er zijn verschillende behandelmethoden voor slaapstoornissen, afhankelijk van de oorzaak. Hier zijn de meest voorkomende behandelingen.

Gedragsverandering. Vaak kunnen slaapstoornissen aanzienlijk verbeteren door veranderingen in je leefstijl. Denk hierbij aan het verbeteren van je slaapgewoonten en het verminderen van stress.

Medicijnen Hoewel er verschillende slaapmedicijnen op de markt zijn, die op korte termijn verlichting bieden, is langdurig gebruik van deze medicijnen niet aan te raden vanwege bijwerkingen

Melatonine Dit is een natuurlijk hormoon wat helpt je biologische klok te reguleren. Gebruik melatonine echter nooit zonder overleg met een arts

Operatie In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld bij ernstige ademhalingsproblemen, kan een operatie nodig zijn om luchtwegen open te houden.

Ik kan je als slaapcoach met name helpen op het veranderen van gedrag en leefstijl. Wil je hier meer over weten?